What are you looking for?
  • /
  • Articole
  • /
  • Terapia logopedica – cateva informatii pentru parinti
Terapia logopedica – cateva informatii pentru parinti
08/22/2014
2798 Views

Terapia logopedica – cateva informatii pentru parinti

Dificultatile de articulare, tulburarile de vorbire de exprimare, citire sau scriere ale copilului pot fi depasite, intrand intr-un program de terapie logopedica adaptat in functie de specificul fiecarei tulburari in parte.

Este important sa identificam cat mai devreme aceste probleme.
Se recomanda ca rezolvarea acestora sa nu fie amanata in speranta ca se vor rezolva de la sine pe masura ce copilul creste. Necorectarea la timp poate agrava problema si efortul pentru de recuperare va fi mult mai mare.

Logopedul poate fi consultat pentru a verifica daca exista o problema reala ce presupune corectare cu ajutorul logopediei.

Interventia logopedica incepe cu evaluarea copilului si identificarea cauzelor, impreuna cu parintii, pentru stabilirea diagnosticului logopedic si al programului personalizat de interventie.
Dupa familiarizarea copilului cu acest tip de activitate si construirea relatiei terapeutice, incepe interventia logopedica propriu-zisa. Aceasta dispune de o vasta paleta de procedee si metode de corectare de ordin general, altele specifice fiecarui tip de tulburare.

Exercitiile logopedice sunt in general soliciatante pentru copil, de aceea sunt alternate cu exercitii de atentie, memorie, desen, scriere, stimulare cognitiva, psihomotrica si alte activitati sub forma de joc, menite sa creeze entuziasm.
Fiecare copil este unic si de aceea ritmul lui de invatare si progres sunt diferite la fiecare.

Este important sa respectam stilul si ritmul de corectare al fiecarui copil, fara a grabi procesul prin asteptari nerealiste ce pot agrava sau genera alte dificultati din sfera tulburarilor de vorbire si cea emotionala.

Durata terapiei variaza in functie de ritmul de evolutie al fiecarui copil, de complexitatea problemelor de corectat si de prezenta altor tulburari asociate.

In unele cazuri este necesara includerea parintilor in acest proces, prin temele pentru acasa, invitatia la asistarea unei sedinte de logopedie sau program de consiliere menit sa faciliteze progresul copilului.